Sammen mot kreft

Kronikk fra Kongo

Den vanskelige samtalen


Kronikk (Fra bladet Kreftsykepleie nr. 2, 2006)(c) Gunnhild Corwin

Kronikk: Kongo

Hjelp dem til å overleve.

Noen sitater fra Aftenposten en dag i oktober: ”Trenger vi fastere rumpe? Nordmenn mer opptatt av eget utseende.” ”Folk har masse penger mellom hendene, og bruker dem gjerne på å unne seg litt ekstra luksus.” ”Influensavaksinen er forsinket. Vaksinen er gratis for alle i risikogruppen.” ”Har du noe viktig å skrive? Aftenposten arrangerer kronikk-konkurranse for deg mellom 20 og 29 år.”
I Kongo blir mange ikke gamle nok til å være med i denne konkurransen. Barnedødeligheten er brutal. Der venter ingen på influensavaksine. De får ingen vaksine. Heller ikke behandling når de blir syke. Og syke blir de. Av meslinger, tyfus, kolera, lungepest, malaria, sovesyke, HIV og underernæring. Der er ingen opptatt av fastere rumper.
Det de trenger er hjelp til å overleve. Hjelp av oss, ”som har så masse penger og gjerne bruker dem på å unne oss litt ekstra luksus.”
Verdens urettferdighet er vanvittig.
Min datter oppnådde heller ikke alderen for å kunne være med i kronikk-konkurransen. Hun døde av leukemi, 19 år gammel. ”Urettferdig,” sa våre venner. Ordet stemte ikke for oss. Ingen urett var begått.


Oppdrag
- Div. artikler og kronikker - Kronikk: Kongo
Div. artikler og kronikker